November 26, 2009

Kementerian, sila beri penjelasan!

Berhubung isu calculator casio 570 ms/es:-

" Lembaga Peperiksaan ingin mengingatkan semua calon agar mereka sentiasa merujuk Jadual Waktu Peperiksaan untuk butiran tentang masa peperiksaan, peringatan kepada calon, arahan-arahan serta amaran yang perlu dipatuhi semasa menduduki peperiksaan. Mereka juga dikehendaki membawa Kad Pengenalan dan Borang Perakuan Calon Peperiksaan SPM 2009 masing-masing pada setiap masa mereka berada di bilik atau dewan peperiksaan. Ini adalah penting bagi menjamin pengurusan dan pengendalian peperiksaan berjalan dengan lancar"

link: http://www.moe.gov.my/?id=26&aid=449

Persoalan: Apakah arahan dan amaran tersebut? Kat mana nak cari? Dalam laman web KPM ada tak? Kenapa dalam laman web KPM tak ada? Laman web KPM tak update atau KPM sendiri yang tak up to date?

" Jadual Waktu Peperiksaan SPM 2009: Arahan E: Penggunaan Kalkulator Saintifik. Calon dibenarkan menggunakan kalkulator saintifik mengikut spesifikasi yang ditetapkan...(Rujuk Peraturan dan Panduan Peperiksaan SPM 2009)"

link: http://www.e-smtsp1.net/e107_files/downloads/jadualwaktuspm2009pin1-5feb2009.pdf

Persoalan: Apa spesifikasi yang ditetapkan oleh KPM? Kenapa tak list down terus dalam dokumen jadual ni? Adakah KPM kekurangan kakitangan untuk buat audit dan senaraikan terus jenis kalkulator berserta modelnya sekali? Kenapa dokumen jadual peperiksaan spm ini tidak ada dalam laman web KPM?

" GARIS PANDUAN DAN ARAHAN PEPERIKSAAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 2009 B. ARAHAN AM KEPADA KETUA PENGAWAS PEPERIKSAAN (KPP): 7. Ketua Pengawas Peperiksaan hendaklah memastikan kalkulator saintifik yang tidak boleh diprogram sahaja dibawa masuk ke dewan/bilik peperiksaan."

link: http://www.mrsmkm.edu.my/muar/pdf/JadualWaktuSPM2009.pdf

Persoalan: Adakah kalkulator CASIO FX 570 ms/es boleh diprogram? Sekiranya kalkulator ini tidak boleh diprogram, kenapa KPP tersebut melarang penggunaan kalkulator ini? Siapakah yang layak untuk menjadi KPP dan apakah syaratnya? Adakah KPP yg dilantik oleh KPM tidak kompeten? Siapa pegawai yg melantik KPP?

Spesifikasi Asas Kalkulator Casio FX 570 ms/es

link: http://edu.casio.com/products/standard/fx570ms/

link: http://edu.casio.com/products/adves/fx570esplus/

Fakta: Kalkulator Casio FX 570 ms/es tidak boleh diprogram. Model ms adalah model standard dan model es paparan skrinnya lebih canggih. Casio FX 570 ms/es memang bertujuan untuk educational purpose. Model ini memang boleh menyimpan Variable Memories, begitu juga dengan model FX 350 ms/es. Programmable Calculator yg dikeluarkan oleh casio hanya ada 4 model, iaitu fx-50plus, fx 5800,p, fx 3650p, dan fx 4500pa.

Kesimpulan: Nak simpul apa lagi. Gi aa buat research sendiri. Aku nangis bukan apa, aku pernah jadi cikgu pratikal kat 3 buah sekolah, 1 fail, 2 lepas tu lulus ngan cermelang. ahaks. So, aku ada pengalaman jaga budak amik exam. Waktu tu aku cukup berdebar. sebab apa? aku tertanya-tanya, boleh ke anak murid aku ni jawab soalan? cukup tak ilmu yg aku ajar? umur aku time tu dalam awal 20 an, tapi aku cukup risau. So, ada benda dalam kes ni yg aku duk menung. Mana cikgu-cikgu yg ngajor math kat bebudak SMART ni? Takkan diorg gi ngeteh. Takkan tak boleh datang sekejap sebelum exam start, bagi motivasi kat bebudak. Guru-guru dilarang berada hampir dengan dewan? Bullshit! berapa hampir? 5 meter, 10 meter? takkan kene buang kerja laa kalo ko datang sekejap tengok bebudak masuk dewan. at least kalo ader cikgu time kecoh-kecoh tu, boleh gak gi slow talk kat KPP. Aku tau KPP memang sombong sebab tu bukan sekolah dia, lagipun dia ada power. kalo KPP halau, gi cari guru besar. minta guru besar kontek KPM minta penjelasan. Bagi aku laa, the whole sistem mmg FAIL! KPM, KPP, Cikgu Sekolah, habis hancur! Budak boleh call bapa minta beli kalkulator, kompom budak tu boleh ngadu kat cikgu. Kalau cikgu dia ada kat situ laa, nak lari pi bilik guru tak sempat. Kalo sempat pun, yakin ke cikgu dia ada kat situ, ke kat kantin tengah sembang pasal bola. Yelaa, time cuti sekolah kan. baik lepak kat umah, gaji jalan.

Persoalan: APAKAH TINDAKAN DARI KPM?

Jawapan: ... ... ...

p/s: Org slalu dok tanya kenapa aku tak jadi cikgu lepas grad. Penaklukan Mantik. Aku baca buku. Aku mengajar budak. So, serupa aku suruh budak tu baca buku yg aku baca. And esok lusa dia buat benda yg sama kat anak murid dia. Camana nak maju? Aku memang nak jadi cikgu, tapi aku nak ajar supaya budak tu jadi jurutera, doktor, lawyer, KPP yg tak sengal batu, Pengarah KPM, etc. So, aku kena involve dalam bidang-bidang tersebut dulu. Ada paham? Faham cikgu!

-AL-

2 comments:

Iron Butterfly said...

*penaakulan mantik.

sebab tu ko takleh ngajar, sebab eja penaakulan pon salah.

kehkehkeh.. jangan mare nanti kena jual...

Anonymous said...

Hmm... Kena blaja lagi nih, ilmu belum cukup. Nie baru member2 yg tegur, kalo anak murid?! tak ke naya! mana nak taruk muka woo... Dulu dah pernah kena skali, tak mau pisang berbuah 4 kali, kawin 4 nak!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...